Çatı üstüne çıkan bir ana baca ile cihazın bağlandığı kattan bir kat yukarıda ana bacaya bağlanan paralel bacalardan oluşan ve birden fazla birime hizmet vermek için inşaa edilmiş bacalardır.
Şönt Baca Kesit Hesabı:
Şönt bacalı sistemlerde şönt baca branşmanının kesitinin dairesel olması durumunda kesit alanı en az 110 cm2 olmalıdır. Şönt bacalı sistemlerde ana baanın kesiti, bu ana bacaya bağlanan bütün cihazların ısıl kapasiteleri dikkate alınarak hesaplanır.
Metal kılıf geçirilmiş bacalara bulunduğu yapılar paratoner ile, korunmalı, metal bacalar topraklanmalıdır. Binalardaki mevcut bacalara daha sonra ilave cihaz bağlanamaz. Fırın Pastane vb. bu tür ilave cihazlar için ayrıca yeni baca yaptırılması şarttır. Yine binalarda büyük kapasitede gaz kullanacak yeni işyeri tesisi ile bu bölümdeki cihazların mevcut bacalara bağlanması yasaktır.
Çok Katlı Binalarda Şönt Baca
Yeni yapılacak binalarda iskan edilebilir bodrum katlar dahil 5 katlı binaların mutfaklarında doğalgazla çalışan cihazlar için müstakil bir baca yapılmalıdır.
Bu bacalar şönt baca alabilir. İskan edilebilir bodrum katlar dahil 5 katın üzerindeki binalarda doğalgazla çalışan cihazları bağlamak ve mutfak kokularını atmak için iki ayrı şönt baca yapılması zorunludur.
En üst kat müstakil baca olarak yükselir. Müstakil bacanın etkili yüksekliği 4 metreden az olmamalıdır.
On katın üzerindeki binalarda mutfak kokularını atmak için şönt devam edebilir.
Ancak kullanılacak doğalgaz cihazları için üst kattan başlamak üzere aşağı doğru 10. kata kadar şönt onun altında bulunan her kattaki cihazlar hermetik olmak zorundadır.
Şönt bacanın branşman boyu en az 120 cm olmalıdır. Aynı katta 2 şönt baca branşmanı aynı bacaya bağlanamaz. Her bir şönt baca branşmanına sadece bir baca bağlanabilir. Üflemeli brülörlü cihazlar ile atmosferik brülörlü cihazlar aynı bacaya bağlanamaz.
İçten Branşmanlı Şönt Bacalar
Mutfak içinde fazla yer olmadığı durumlarda kullanılabilen bir sistemdir. Çalışma garantisi olan ve aspiratör için daha avantajlı olan yüksek çekişi ile ideal bir bacadır.
Branşmanlarında ana baca içinde olduğu bu bacalar az yer kaplaması ve pratik montajı ile istenilen hızlı montajı sağlıyor.
Aspiratör İçin Kullanılan Şönt Bacaları:
Çok katlı binalarda günümüzün problemlerinden biri yemek kokusu, alt kattaki dairelerin yaptığı yemeklerin kokusunu diğer dairelerden hissedilmesi sorunu. Biz AKABACA olarak 12 yıldan beri aspiratör baca üretiminde bulunmaktayız. Koku geçirmeme garantisi 5 ila 15 kat arasında bulunan binalara şönt baca uygulaması yapmaktayız. Mutfak içlerinde hem yer kazanma açısından, hemde tam ölçülü kokusuz ve şık metal bacaları kullanmanızı tavsiye ederiz.
Şömine Bacası
İstenilen yerlere paslanmaz çelik ve galvaniz şömine bacası yapılmaktadır.
Uygulama alanları villa, müstakil ev, dubleks dairelerdir.
Kullanılan Malzemeler
Galvaniz sac( kalınlık aralığı hepsinde aynıdır 0,40 mm - 0,80 mm )
Paslanmaz çelik 304 CrNi kalite sac
Paslanmaz çelik 430 kalite sac
(0,70 mm den sonrası kaynaklı olarak imalat ve montajı yapılmaktadır.)
Soba İçin Şönt Bacaları
Yeni yapılan binalarda kombili sistemlerde iskanın şartı olan her daire için en az bir adet soba bacası istenmektedir.
Firmamız istediğiniz takdirde şantiyenize imalatını yapıp yerinde montajıyla soba bacası yapmaktadır.
Gerektiğinde tam çalışacak şekilde yapılmaktadır.
Soba bacaları şönt ve müstakil olarak yapılmaktadır.